Havajská párty

Havajská párty je veľmi obľúbeným spestrením najrôznejších osláv či už firemného alebo narodeninového charakteru. V poslednej dobe sa havajská tematika stala i častým artiklom pre oslavu svadieb. Najznámejším artiklom havajskej párty je známy havajský veniec. Tento asi najznámejší symbol Havaja je veniec upletený z kvetov. Havajský veniec sa nosí najčastejšie na krku, je ale možné ho mať tiež okolo hlavy alebo zápästia. Havajský veniec sa na Havaji predáva najčastejšie pri príležitosti narodenín, svadieb alebo dokončenia školy. Veniec sa najčastejšie predáva spoločne s bozkom. V modernej histórii sa Havajské vence rozšírili po celom svete a stali sa zaujímavým doplnkom akejkoľvek párty.

Okrem havajských vencov by na správnej havajské párty nemali chýbať havajské košele, havajské sukne alebo nápoje podávané v exotických Tiki nádobách.

Havajská párty je spätá i s takzvanou Tiki kultúrou. Pôvodný význam slova Tiki je spätý s obyvateľmi Havajských ostrovov a Polynézie. Zaujímavý je jeho pôvodný obsahový význam. Podľa Maori slovníka slovo Tiki môže napríklad znamenať: 1. vyrezaný drevený muž či boh 2. prvý muž alebo zosobnenie muža či poloboh. 3. boh umelcov 4. sexuálny symbol, stvoriteľ prvej ženy.

Tiki v novodobom pojatí je kultový pojem polovice dvadsiateho storočia inšpirovaný havajským a polynézskym štýlom reštaurácií a klubov. Táto kultúra spätá predovšetkým s menom Don The Beachcomber vznikala ako renesancia prvkov pôvodnej havajskej a polynézskej kultúry prenesenej do prostredia barov a reštaurácií. Hlavný impulz novodobému poňatiu Tiki dal Don The Beachcomber založením Polynézsky dekorovaného baru roku 1934 v Hollywoode. Don The Beachcomber, civilným menom Ernest Raymond Beaumont-Gantt, precestoval Južný Pacifik, aby si odtiaľ priviezol inšpiráciu v poňatí Tiki štýle.

Neskôr sa táto kultúra a štýl barov šírila nielen po Amerike, ale aj po celom svete. Vznikla známa sieť barov pod názvom Trader's Vics.